کمپرسور روتاری بهتر است یا پیستونی ؟

کمپرسور پیستونی یا روتاری
  • 0
    (0)

    کمپرسور روتاری بهتر است یا کمپرسور پیستونی؟یکی از پرتکرار ترین سوالات مشتریانی که در این مدت مقالات ما را دنبال کردند، این است که کدام کمپرسور برای منطقه ما بهتر است و کدام یک را خریداری کنیم تا مدت زمان بیشتری به توانیم از کولر گازی خود استفاده کنیم؟ با ما همراه شوید تا در این مقاله به بیان تفاوت های کمپرسور روتاری با کمپرسور پیستونی بپردازیم و شما را برای خرید کولر گازی راهنمایی کنیم.
    اگر شما مقاله قبلی ما درباره آشنایی با انواع کمپرسور کولر گازی را مطالعه نکرده حتماً قبل از شروع مطالعه این مقاله نسبت به خواندن آن اقدام کنید ،چرا که توضیحات تکمیلی درباره هر یک از کمپرسور ها در آن مقاله داده شده و ما در اینجا تنها به بیان تفاوتها می‌پردازیم.
    در صورت نیاز به مشاوره در هر قسمت می توانید عبارت مشاوره را از طریق فرم درخواست خدمات برای کارشناسان گروه فنی مهندسی تهران سرویس آنلاین ارسال کرده تا در کمترین مدت زمانی با شما تماس گرفته شود .

    کمپرسور کولر گازی:

    امروزه کولر گازی به عنوان یکی از پر کاربرد ترین و محبوب ترین سیستم های تهویه مطبوع شناخته شده است، که طرفداران بسیاری را در مدت زمان کوتاهی به دست آورد. ما در مقالات متعدد خود سعی کردیم که شما را در خرید بهترین نوع کولر گازی یاری دهیم .چرا که کولر گازی برای آب و هوا های مختلف از سیستمهای متفاوتی استفاده کرده است.
     باید قبل از خرید کولر گازی تمامی این سیستم ها را به خوبی بشناسیم ،سپس نسبت به خرید دستگاه مورد نظر خود اقدام کنیم، یکی از اساسی ترین فاکتور ها در هنگام خرید کولر گازی توجه به نوع کمپرسور کولر گازی که تاثیر بسزایی در عملکرد دستگاه خواهد داشت.
    کمپرسور کولر گازی که از آن به عنوان قلب تپنده دستگاه یاد می شود، در سه مدل روتاری، پیستونی و اسکراب تولید و در کولر گازی های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
    در این مقاله با بررسی تفاوت های کمپرسور روتاری و پیستونی سعی خواهیم کرد که شما را تا حد زیادی با انواع کمپرسور ها و عملکرد هرکدام آشنا نماییم،با تهران سرویس آنلاین همراه باشید.
    برای مطالعه مقاله تفاوت کولر گازی اینورتر با کولر گازی معمولی اینجا کلیک کنید.

    کمپرسور روتاری :

    کمپرسور روتاری از جمله کمپرسورهای موجود برای کولر گازی محسوب می شود، که با برخورد از مکانیزم بالا  و همچنین قابلیت جابجایی مثبت از نوع چرخشی در مکان هایی که نیاز به حجم بالایی از فشار هوا است، مورد استفاده قرار می گیرد. در این سیستم عملیات های مربوط به مکش گاز و فشرده سازی آن  توسط تیغه هایی که دایره وار در شیارهای خود میچرخن انجام می گیرد، معمولاً کمپرسور روتاری برای دستگاه هایی با ظرفیت  هایی بین 7 تا 36 بی تی یو  مورد استفاده قرار می گیرد .این دستگاه قادر است  با گردش ۳۶۰ درجه ای تیره ها عملکرد مکش و فشرده سازی هوا را به راحتی انجام دهد.
    کمپرسورهای روتاری در مقابل عملکرد بسیار بالای خود مصرف برق کمتری نسبت به کمپرسور های پیستونی دارد و همچنین صدای کمتری به نسبت کمپرسور های پیستونی تولید میکند، در شمال ، غرب و شمال غرب کشور پهناور ما بیشتر از این کمپرسور استفاده می گردد.کمپرسور روتاری بهتر است یا کمپرسور پیستونی

    ظرفیت سرمایشی بالا با قیمت مناسب:

     اگر شما به دنبال کمپرسوری قوی با حجم هوای زیاد و قدرت خنک کنندگی بالایی هستید، که همچنین مصرف برق کمتری داشته باشد، میتوانیم به شما کمپرسورهای روتاری را پیشنهاد دهیم. 

    مزایای کمپرسور روتاری :

    • نصب بسیار آسان کمپرسور
    • طراحی آسان
    • آلودگی صوتی بسیار کم
    • مناسب برای فضای کوچک
    • دمای کم گاز مبرد خارج شده توسط کمپرسور
    • مصرف انرژی کمتر و بازدهی بالا تر نسبت به سایر کمپرسور
    • کمتر بودن دمای هوای خروجی از کمپرسور

    معایب کمپرسور روتاری :

    • سرعت بالای چرخش کمپرسور
    • نیازمند سرویس به موقع
    • عمر کوتاه تر نسبت به سایر مدل ها
    • آسیب پذیری بیشتر نسبت به کمپرسور پیستونی
    • برای فضاهای بزرگ خیلی مناسب نیست
    • حداکثر توان این کمپرسور 18 کیلو وات است.
    • این کمپرسور برای عملکرد بهینه به فشار هوای بالایی نیاز دارد. به همین دلیل قابل استفاده در مناطق شرجی و هم‌تراز با دریا نیست.

    کمپرسور های پیستونی :

    در توضیح کمپرسورهای پیستونی باید گفت این کمپرسورها به طور همزمان به انجام عملیات رفت و برگشت مکش دهش می پردازد،
    کمپرسور های پیستونی در انواع مدل کولر گازی بسیار رایج هستند، همانطور که از اسم این کمپرسورها پیدا تمامی عملیات مربوط به فشرده سازی و کمپرس گاز در درون کولر توسط یک پیستون و سیلندر انجام می شود، که این عملیات بسیار مشابه عملیات سیستم ساخت خودرو البته با این تفاوت که در این سیستم هیچ گونه احتراقی به وجود نمی آید.
    در کمپرسور های پیستونی عملیات مربوط به فشرده سازی و انتقال گاز به گونه ای است که گاز موجود در اون محفظه کمپرسور به واسطه یک سیستم مکنده به درون سیلندر هدایت می شود.
    در مورد کمپرسور های پیستونی می توان گفت که از ابتدایی ترین کمپرسور های به کار رفته در کولر گازی محسوب می شود،که بیشتر در مناطق گرمسیر مانند استان های مرکزی و جنوبی ایران به کار برده شده است، این کمپرسورها دارای عملکرد بسیار خوب و بازدهی بالایی هستند و در کولر گازی های با ظرفیت بین ۱۸ تا ۳۶ هزار مورد استفاده قرار گیرد از جمله مزایای کمپرسورهای پیستونی می‌توان به قیمت مناسب و بازدهی بالا آنها اشاره کرد.
    این کمپرسورها طول عمر بالایی دارد وتنها  ممکن است صدای آن مقداری برای مصرف کننده آزار دهنده اگر شما در منطقه‌ای زندگی میکنید که بسیار گرمسیر است و نیاز به کولر گازی با بازدهی بالایی داری توصیه ما به شما کمپرسورهای پیستونی است. 

    قدرت سرمایشی بالا در مقابل هزینه تعمیرات بسیار کمتر:

     در مقایسه هزینه های تعمیرات کمپرسورهای روتاری و اسکرال  تعمیرات و نگهداری کمپرسورهای پیستونی بسیار کمتر است از دو مورد دیگر خواهد بود در مقابل شما قدرت سرمایشی بسیار بالایی را تجربه خواهید کرد .به طور مختصر کمپرسور های پیستونی در مقایسه با قدرت خنک کنندگی بالا و هزینه نگهداری کمتر خود نسبت به دو کمپرسور دیگر صدایی بیشتر از کمپرسور اشاره شده و مصرف برق بالاتری نسبت به آنها خواهد داشت.
    با توجه به تمامی نکات گفته شده از آنجایی که کمپرسور کولر گازی به عنوان اصلی ترین بخش در کولر گازی شناخته می شود انتخاب درست  ان کمک بسیار زیادی به بازدهی شما عزیزان آن خواهد کرد چنانچه نیازمند یک مشاور و کارشناس برای خرید کولر گازی خود بودی تنها کافیست با یکی از شعب تهران سرویس آنلاین تماس گرفته و از خدمات رایگان مشاوره ما بهره مند شوید.به طور کلی انتخاب درست کمپرسور کولر گازی باید با توجه به نوع منطقه آب و هوایی و متراژ و ظرفیت محل مورد نظر صورت گیرد و نمیتوان به صورت کلی گفت انتخاب کدامیک از کمپروسرها برای شما عزیزان بهتر است.
    برای مطالعه مقاله کولر گازی چیست اینجا کلیک کنید.

    مزایای کمپرسور پیستونی :

    • مناسب برای مناطق گرم و شرجی
    • قابلیت عملکرد در دما و فشار بالا
    • نگهداری بسیار آسان
    • هزینه ی تعمیرات کمتر
    • قدرت خنک کنندگی بسیار بالا
    • دسترسی بسیار راحت به تعمیرکاران این کمپرسور
    • دارای ظرفیت بالا و قابل استفاده در یخچال های صنعتی

    معایب کمپرسور پیستونی :

    • ایجاد صدا و لرزش بالا به دلیل یکنواخت بودن سرعت کمپرسور
    • ساختار پیچیده
    • مصرف بالای انررژی و بازدهی کمتر
    • بسیار حساس به ورود گاز مبرد به صورت مایع
    • بالا بودن دمای گاز خارج شده از دستگاه
    • باد خروج کمپرسور بسیار گرم است.
    • ابعاد بزرگ کمپرسور نسبت به سایر مدل های کمپرسور

     شرکت تهران سرویس آنلاین با بیش از ۷ سال سابقه در زمینه تعمیر انواع برند کولر گازی در تهران در حال فعالیت می باشد ،این شرکت مفتخر است با داشتن بالاترین رضایت مردمی در حال خدمت رسانی به صورت ۲۴ ساعته و در تمام  توله سال بدون حتی یک روز تعطیلی در حال خدمت به شما تهرانیان عزیز است.
     اگر کولر گازی شما دچار مشکل شده است با اطمینان خاطر با کارشناسان ما در تماس باشید، چرا که این شرکت کارشناس مربوط  برای تمامی برند ها ،تمامی مدل ها، در انواع مدل کمپرسور را داراست.
    تمامی خدمات گروه فنی مهندسی تهران سرویس آنلاین این شامل ۶ ماه ضمانت برای مشتریان عزیز میباشد.
    اگر شما قصد دارید از ۱۰ درصد تخفیف ویژه باشگاه مشتریان تهران سرویس آنلاین بهره مند شوید همین حالا با شماره تماس و نام خانوادگی خود را به همراه کلمه عضویت از طریق فرم درخواست خدمات برای کارشناسان ما ارسال کرده تا از آن تاریخ تمامی خدمات دریافتی شما از شرکت ما شامل تخفیف ویژه باشگاه مشتریان شود.

    کمپرسور روتاری یا پیستونی

    چقدر از خواند این پست لذت بردید؟

    4 0 / 5. 0

    • در مورد کمپرسورهای اسکرو بدون روغن، از آنجایی که هر دو روتور پیچ (نر و ماده) با یکدیگر تماس ندارند، ساییدگی و پارگی این عناصر بسیار کم است و همچنین انتشار نویز محدود به استانداردها است. هیچ انتقال روغنی در این نوع کمپرسور وجود نخواهد داشت که باعث افزایش زمان کارکرد کلی سیستم می شود. خنک کننده های طراحی شده برای این کمپرسورها بسیار کارآمد هستند، اگرچه اندازه آنها جمع و جور است. هوای فشرده ارسال شده توسط کمپرسور اسکرو بدون هیچ گونه ضربانی مداوم است. فرد باید نوع کمپرسور اسکرو را بر اساس کاربرد و کیفیت هوای مورد نیاز برای فرآیند مورد نظر انتخاب کند.
      مقایسه بین کمپرسور هوای پیستونی و اسکرو دوار
      اکنون می دانید که فن آوری های پیستون و پیچ دوار چگونه کار می کنند، در ادامه در مورد مقایسه مستقیم بین این دو خواهید خواند. چگونه تصمیم می گیرید که کدام کمپرسور هوا برای کاربرد مورد نظر شما مناسب است؟

      فرسودگی و نگهداری
      کمپرسورهای پیستونی در مقایسه با کمپرسورهای اسکرو دارای قطعات متحرک بیشتری هستند. از آنجایی که قطعات بیشتری در حال حرکت هستند، ساییدگی و پارگی بیشتری در آن قطعاتی وجود دارد که در نهایت نیاز به نگهداری بیشتر و مکرر دارند. اما از آنجایی که کمپرسور پیستونی طراحی ساده ای دارد، نگهداری آن نسبت به پیچ دوار آسان تر است. فرکانس انجام تعمیرات در مورد کمپرسور اسکرو کمتر از کمپرسور پیستونی است.

      دما، صدا و لرزش
      کمپرسور پیستونی بسیار داغتر از کمپرسور اسکرو دوار کار می کند. روتورهای استفاده شده در کمپرسور اسکرو مستقیماً با یکدیگر تماس ندارند. با کمپرسور پیستون، رینگ های پیستون همیشه با دیواره های سیلندر در تماس هستند. به دلیل تماس، اصطکاک بیشتری وجود دارد و این در نهایت منجر به دمای بالاتر از دستگاه می شود.

      به همین دلیل، کمپرسورهای پیستونی ارتعاش بیشتری دارند و با صدای بلندتری کار می کنند. بیشتر باید پایه ای برای کمپرسور پیستونی فراهم کرد تا ارتعاشات را به حداقل برساند که هزینه اضافی ساخت را نیز جذب می کند. کمپرسورهای اسکرو دوار بسیار کم صداتر هستند زیرا دارای پدهای ضد لرزش هستند. کمپرسور اسکرو نیازی به فونداسیون ندارد و می‌توان آن را روی کف تمام شده قرار داد.

      بهره وری فضا و انرژی
      همانطور که می دانید کمپرسورهای پیستونی فضای زیادی را برای دستیابی به جریان هوای فشرده و فشار مورد نظر اشغال می کنند. همچنین برای مراقبت از حجیمی و اندازه کمپرسور پیستونی، داشتن یک پایه بزرگتر و قوی تر بسیار ضروری است.

      کمپرسورهای اسکرو برای دستگاهی با ظرفیت مشابه به فضای بسیار کمتری نسبت به پیستون نیاز دارند. طراحی کمپرسور اسکرو بسیار فشرده است و بنابراین به فضای کمتری نیاز دارد. علاوه بر این، هیچ پایه ای برای این کمپرسورها مورد نیاز نیست.

      مسائل مربوط به نفت
      همانطور که قبلاً توضیح داده شد، کمپرسور پیستونی تزریق روغن، انتقال روغن بیشتری در هوای فشرده نسبت به کمپرسور پیچی چرخشی تزریق روغن دارد. با این حال، کمپرسور پیستونی مقداری روغن در هوای فشرده آزاد می کند، که بیشتر از یک کمپرسور اسکرو دوار است.

      کمپرسورهای پیستونی در مقایسه با پیچ دارای قطعات متحرک بیشتر و تلفات اصطکاکی بیشتری خواهند بود. اما اگر برنامه شما به هوای تمیز (بدون روغن) نیاز ندارد، می توانید به دنبال گزینه کمپرسور پیستونی باشید زیرا مقرون به صرفه تر هستند و هزینه اولیه سرمایه گذاری کمتر خواهد بود.

      نتیجه
      هر فناوری تراکم بهترین محدوده عملیاتی خود را دارد و برای کمپرسورهای پیستونی برای فشارهای بالای 14 بار بهترین گزینه را دارند، در حالی که کمپرسورهای اسکرو رایج ترین راه حل کارآمد قابل اعتماد برای اعمال فشار متوسط هستند.

      همچنین ترکیب هر دو فناوری برای تولید فشار متوسط و فشار بالا با داشتن کمپرسور اسکرو برای تولید فشار متوسط همراه با تقویت کننده پیستونی، بهترین راه برای بهره‌گیری از SER پایین برای فشرده‌سازی پیچ برای فشار زیر 14bar و SER پایین برای کمپرسورهای پیستونی تا 40 بار.

    • کمپرسور اسکرو چرخشی چیست؟
      کمپرسور اسکرو دوار نیز فناوری است که تحت روش فشرده سازی جابجایی مثبت قرار می گیرد. در اینجا هوا بین دو روتور یعنی روتور نر و ماده محبوس می شود و سپس تحت شرایط فشار به جلو حرکت می کند.
      دو نوع دیگر فشرده سازی پیچ وجود دارد. کمپرسور اسکرو تزریق شده یا روغن کاری شده و دوم یک کمپرسور پیچی بدون روغن است. بیایید در مورد هر دو نوع صحبت کنیم.
      کمپرسور پیچی تزریق روغن، هوای بین دو روتور را فشرده می کند که در آن روغن روی روتورها پاشیده می شود تا به عنوان خنک کننده، درزگیر و روان کننده عمل کند. در اینجا، روغن یک لایه نازک روی روتورها تشکیل می دهد، اما با هوایی که در محفظه فشرده سازی فشرده می شود مخلوط می شود. با محدودیت های تکنولوژیکی، نمی توان زمانی که هوای فشرده از کمپرسور خارج می شود، 100% بدون روغن وجود داشته باشد. اگرچه می توان فیلترهایی را برای حذف محتویات روغن از هوا تهیه کرد، با این حال، شما همچنان مقداری روغن همراه با هوا در این فرآیند خواهید داشت.
      تراکم هوا در فن آوری کمپرسور پیچ بدون روغن نیز بسیار شبیه کمپرسور پیچی تزریق روغن است، اما در اینجا روغن روان کننده برای اهداف خنک کننده، آب بندی و روانکاری استفاده نمی شود. هر دو روتور پیچ با مواد ضد زنگ پوشانده شده اند که به عنوان روان کننده نیز عمل می کند. ژاکت های خنک کننده مخصوص طراحی شده به منظور حفظ دما ارائه شده است. داخل محفظه پیچ کیفیت هوایی که از این کمپرسور خارج می کنید 0

    • نحوه عملکرد کمپرسور هوا
      به طور کلی دو نوع طراحی سیستم تراکمی وجود دارد که تمام کمپرسورهای هوای تجاری موجود از آنها مشتق می شوند. آنها فشرده سازی دینامیک و فشرده سازی pisplacement مثبت هستند. در نوع کمپرسورهای جابجایی مثبت، دو طرح کمپرسور هوا وجود دارد: فناوری پیستون رفت و برگشتی و فناوری پیچ دوار.

      فرض اصلی یک کمپرسور هوا این است که حجم زیادی از هوا را به سمت دستگاه می کشد. سپس هوا در داخل دستگاه فشرده می شود تا بعداً با فشار بالا و حجم فشرده آزاد شود.

      فشار به میزان سختی هوا از دستگاه خارج می شود. ولوم میزان هوایی است که از دستگاه خارج می شود.

      بیایید نگاهی دقیق تر به این دو نوع بیاندازیم.

      کمپرسور پیستونی چیست؟
      یک کمپرسور پیستونی که به کمپرسورهای رفت و برگشتی نیز معروف است، دارای قطعات متحرک زیادی است تا هوای فشرده را خارج کند. کمپرسور پیستونی دارای قطعات اصلی مانند:

      میل لنگ
      شاتون
      پیستون
      سیلندر
      دریچه های کانال
      فنر سوپاپ
      بلبرینگ
      بسته بندی و غیره
      تسمه های V
      تسمه – قرقره
      کمپرسور رفت و برگشتی
      میل لنگ توسط محرک اصلی که یا یک موتور الکتریکی یا یک موتور سوخت محور است به حرکت در می آید. این دستگاه دارای گزینه ای برای داشتن مخزن هوا برای نگهداری مقدار هوای فشرده است. میل لنگ کار می کند و پیستون را مجبور می کند تا در داخل دستگاه بالا و پایین حرکت کند. در هر انتهای سیلندر یک سوپاپ وجود دارد. هنگامی که پیستون حرکت می کند هوا یک طرفه وارد سیلندر می شود. سپس، هنگامی که به سمت دیگر حرکت می کند، هوای داخل سیلندر فشرده می شود. با کاهش حجم، فشار افزایش می یابد. سیکل فشرده سازی کامل فرآیندی است که طی آن هوا به داخل سیلندر می آید و سپس تا فشار مورد نیاز فشرده می شود. بسته به فشار مورد نیاز، تعداد مراحل توسط سازنده تعیین می شود. در یک کمپرسور پیستونی تک مرحله ای، پیستون هوا را در یک حرکت فشرده می کند. یک ضربه به این معنی است که پیستون یک حرکت کامل با یک چرخش میل لنگ دارد. به زبان ساده، یک پیستون تک مرحله ای با یک چرخش میل لنگ در جهت جلو و عقب حرکت می کند. یک واحد تک مرحله ای می تواند با دور در دقیقه و سطوح نویز کمتر کار کند. یک واحد دو مرحله ای از دو پیستون استفاده می کند. یک میل لنگ از یک پیستون برای آوردن هوا به داخل سیلندر استفاده می کند. سپس پیستون دوم برای فشرده سازی بیشتر هوا و به نوبه خود برای افزایش فشار منتقل می شود. در مورد کمپرسور پیستونی روغن کاری شده، پیستون و میل لنگ برای عملکرد موثر نیاز به روانکاری دارند. هنگامی که پیستون در سیلندر حرکت می کند، روغن روانکاری با هوای فشرده مخلوط می شود. این بدان معنی است که هوای فشرده که از کمپرسور خارج می شود مقداری روغن در خود دارد. در مورد کمپرسور پیستونی بدون روغن، میل لنگ برای کارکرد موثر به روغن کاری نیاز دارد در حالی که پیستون با روغن روغن کاری نمی شود. یعنی هوای فشرده ای که از کمپرسور خارج می شود هیچ روغنی در آن نخواهد داشت. با این حال، درک این نکته بسیار ضروری است که در کمپرسورهای پیستونی خروجی هوای فشرده باید از نوع ضربانی باشد (نه ثابت) و نیروهای عمودی نامتعادل باعث بیضی شدن سیلندر می‌شوند که همراه با وزن پیستون عمل می‌کنند و همچنین یک جفت نامتعادل که مستلزم فونداسیون سنگین است. آنها همچنین از نظر اندازه و وزن بسیار حجیم هستند.

    • اگر در بازار هستید و به دنبال یک کمپرسور هوا هستید، می‌دانید که آن‌ها بر اساس ظرفیت، فشار مورد نیاز، فن‌آوری‌ها، اندازه‌ها و انواع مختلف، انواع مختلفی دارند. درست مثل این است که وقتی به دنبال خودرو می گردیم، گزینه های زیادی در بازار پیدا می کنیم. اما بسیاری از ما نمی دانیم، چگونه تصمیم بگیریم که کدام کمپرسور هوا برای نیاز ما انتخاب مناسبی است؟
      بنابراین در حالی که به دنبال آن هستید، اساساً باید چیزهای خاصی را بدانید مانند اینکه در کجا از هوای فشرده استفاده خواهید کرد؟ اپلیکیشن چیست؟ واقعا به چه میزان ظرفیت هوای فشرده نیاز دارید؟ کیفیت هوای مورد نیاز شما برای فرآیند خود چقدر است؟ و به دنبال چه نوع نصب کمپرسوری هستید؟
      آیا باید سراغ کمپرسور پیستونی رفت و برگشتی رفت یا کمپرسور اسکرو چرخشی؟ تفاوت آنها چگونه است و چه زمانی یک گزینه بهتر از دیگری است؟
      معیار اصلی همیشه باید کل هزینه چرخه عمر باشد که شامل هزینه انرژی، سرمایه گذاری و نگهداری می شود.

    • کمپرسور روتاری چیست؟
      در واقع دو نوع متمایز کمپرسور چرخشی وجود دارد، کمپرسور پیچی یا هلیروتور و کمپرسور گریز از مرکز. به طور کلی، “کمپرسور چرخشی” به نوع پیچی اشاره دارد. کمپرسورهای اسکرو به عنوان پاسخی مستقیم به کمپرسور رفت و برگشتی و معایب آن ساخته شدند.
      کمپرسور پیچ یک مکانیسم چرخشی با جابجایی مثبت است. برای فشرده سازی گاز مبرد از دو پیچ مارپیچ (که روتور نیز نامیده می شود) استفاده می کند. روتورها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که تحمل‌های بسیار کمی دارند و در مقایسه با کمپرسورهای رفت و برگشتی، اصطکاک بسیار کمتری را تجربه می‌کنند.
      مزایا و معایب کمپرسور روتاری
      کمپرسور دوار حدود 25 درصد کارآمدتر از کمپرسور رفت و برگشتی است که هزینه مالکیت و ردپای کربن سیستم خنک کننده شما را کاهش می دهد.
      برخی از کمپرسورهای دوار بسیار بی صداتر از کمپرسورهای رفت و برگشتی با اندازه مشابه کار می کنند و گزینه های بیشتری برای قرارگیری در اختیار شما قرار می دهند. آنها همچنین کوچکتر از مدل های رفت و برگشتی قابل مقایسه هستند.
      با قطعات متحرک کمتر، کمپرسور دوار نقاط خطای کمتری دارد. در طول زمان با مشکلات کمتری مواجه می شود و بنابراین معمولاً بیشتر از یک کمپرسور رفت و برگشتی دوام می آورد.
      در مجموع، یک کمپرسور دوار اغلب نسبت به کمپرسور رفت و برگشتی برتری دارد. اما مهم است که قبل از انتخاب خود به کل محیط کار و آنچه می خواهید به دست آورید نگاه کنید.

    • “کمپرسور رفت و برگشتی بهتر است یا کمپرسور چرخشی؟”
      بیایید نگاهی دقیق تر به دو نوع محبوب کمپرسور بیندازیم.
      کمپرسور رفت و برگشتی چیست؟
      هدف اصلی هر کمپرسور افزایش سطح فشار گاز مبرد با فشرده سازی آن با نیروی مکانیکی یا نیروی دیگر است. این باعث می شود گاز در دسترس بقیه سیستم باشد. کمپرسورها دقیقاً در نحوه انجام این کار متفاوت هستند.
      کمپرسور رفت و برگشتی که با نام کمپرسور پیستونی نیز شناخته می شود، یکی از ساده ترین و قدیمی ترین کمپرسورهای تجاری است. فشار را از طریق عمل مکانیکی یک سری پیستون افزایش می دهد. این کار را انجام می دهد، اما باعث اصطکاک زیادی نیز می شود.
      کمپرسورهای رفت و برگشتی اولیه خلق و خوی داشتند و اغلب روانکاری کامل آنها دشوار بود. با گذشت زمان، سازندگان کمپرسور به تدریج اندازه، طراحی و ترکیب مواد پیستون ها را تنظیم کردند. آنها همچنین راه های جدیدی را برای حفظ روانکاری بهینه آزمایش کرده اند.
      مزایا و معایب کمپرسور رفت و برگشتی
      کمپرسورهای رفت و برگشتی امروزی بسیار قابل اعتمادتر از کمپرسورهای گذشته هستند، اما آنقدر تغییر نکرده اند که غیرقابل تشخیص باشند. اگرچه این کمپرسور کارآمدترین کمپرسور نیست، کمپرسور رفت و برگشتی ساده و قابل درک است.
      کمپرسورهای رفت و برگشتی مستعد مشکلات مکانیکی خاصی هستند. البته این یک ایراد است، اما آنقدر آشنا هستند که تشخیص آنها بسیار آسان است و اغلب به راحتی قابل رفع هستند. اگر قطعات یدکی کمپرسور مناسبی داشته باشید، اغلب می توانید مشکلات را به راحتی حل کنید.
      این باعث می شود که یک کمپرسور رفت و برگشتی انتخابی منصفانه در دسته قابلیت نگهداری باشد.
      یک کمپرسور رفت و برگشتی برای فشارهای بالا مناسب است، که همیشه در مورد کمپرسورهای چرخشی قابل مقایسه نیست. بنابراین، حتی اگر بودجه ای برای مدل پیشرفته تری دارید، ممکن است این نوع کمپرسور را انتخاب کنید.

    • انتخاب کمپرسور تجاری شما در سال‌های آینده تأثیر بسزایی بر محیط کار شما خواهد داشت. کمپرسور جزء اصلی در هر سیستم تبرید تجاری یا HVAC است. مشخصات آن باید با کار مورد نظر مطابقت داشته باشد و عملکرد آن با تعمیر و نگهداری پشتیبانی شود.

      فن آوری های کمپرسور یا “معماری” زیادی وجود دارد. مهم نیست که اصول اساسی چیست، اما همه کمپرسورها برای ارائه در دسته های خاصی طراحی شده اند. تفکر در این شرایط می تواند تصمیم نهایی را آسان تر کند:

      کارایی
      یک کمپرسور باید خروجی ثابتی ارائه دهد که با نیازهای محل کار مطابقت داشته باشد. یکی از بزرگترین اشتباهات ممکن در عملکرد، خرید کمپرسوری است که بزرگتر از نیاز شماست.

      بهره وری
      بهره وری انرژی و اثرات زیست محیطی دست به دست هم می دهند، اما عاقلانه است که آنها را جداگانه در نظر بگیرید. سازندگان کمپرسورهای تجاری در حال رقابت برای ارائه عملکرد بهتر در مصرف انرژی کمتر هستند.

      اثرات زیست محیطی
      در حالی که هر تولید کننده کمپرسور تلاش می کند تا به آخرین استانداردهای زیست محیطی پایبند باشد، برخی از آنها به فراتر از آن شهرت دارند. برای مثال، کمپرسورهای تجاری Bitzer تحت قوانین سختگیرانه زیست محیطی اتحادیه اروپا طراحی شدند.

      قابلیت نگهداری
      قابلیت نگهداری با اضافه کردن ماه ها یا حتی سال ها به عمر مفید کمپرسور، زندگی شما را آسان تر می کند. اینکه بتوانید کمپرسور خود را باز کنید و به سرعت یک مشکل را تشخیص دهید، ارزش طلا را دارد.

      همه انواع کمپرسورهای تجاری در این زمینه ها دارای معاوضه هستند. انتخاب تکنولوژی پایه – رفت و برگشتی، پیچی، گریز از مرکز و غیره – زمینه را برای آنچه می توانید انتظار داشته باشید آماده می کند. بنابراین، یک سوال که بسیاری از مردم با آن شروع می کنند این است:

    • خسته نباشد. استاد بزرگوار عکسی که منتشر کردید و زیر هر کمپرسور نوشتید اشتباهه، ینی جای پیستونی و روتاری رو اشتباه نوشتید

      • سلام دوست عزیز کمپرسور اکومالاتور دار روتاری هست و در عکس کمپرسور پیستونی پیستونها مشخص هستند

    • سلام
      کولر ۲۴۰۰۰ جنرال
      کمپرسور روتاری هست
      پایه موتور c.r.s خراب شدن
      پایه CوR از جاشون دراومدن
      ایا میتوان درست کرد
      لطفاً راهنماییم کنید
      امکان درست کردنش هست

      • سلام دوست عزیز لطفا عکس کمپرسور را از طریق واتساب ارسال کنید تا کارشناسان بهتر راهنمایی کنن

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    تماس با کارشناس