با شروع فصل گرما و تقاضای مردم به سمت خرید و استفاده از وسایل گرمایش بسیاربیشتر خواهد شد ،در این مقاله میخواهیم به مقایسه کولر گازی با کولر آبی بپردازیم و ببینیم در این دوئل کدام یک برتری بیشتری خواهند داشت؟
با یک سفر به مناطق شمالی شما متوجه این موضوع خواهید شد که هیچ یک از منازل این منطقه از کولر ابی استفاده نمیکنند وتنها وسیله سرمایشی در این منطقه کولر گازی به دلیل این موضوع فکر کرده اید؟
بله حدس شما کاملا صحبح است چرا که کولر ابی ایجاد رطوبت میکند و در مناطق شمالی و جنوبی کشور به دلیل بالا بودن میزان رطوبت هوا این کولر کارایی نخواهد داشت.البته باید به این نکته توجه کرد که گرمای بسیار بالا در تابستان های جنوب کشور فقط با کولر گازی قابل تحمل است ،چرا که در صورت عدم استفاده از کولر گازی سایر وسایل برقی مانند یخچال نیز در این مناطق دچار مشکل خواهند شد.
شاید شما هم تجربه نگهداری سالمندان را داشته باشید بسیاری از این عزیزان در هنگام روشن بودن کولر آبی دچار استخوان درد میشوند و خواستار خاموشی این وسیله هستند.
در مقابل همه ی این موارد باید به مصرف برق بالای کولر های گازی اشاره کرد که تا سالیان گذشته باعث میشد بسیاری از افراد از خرید این وسیله سرمایشی خودداری کنند ،اما با پیشرفت علم و تکنولوژِی اینورتر تا حد زیادی این مشکل نیز برطرف شده و در نسل جدید کولرهای گازی کم مصرف شاهد کاهش چشم گیر مصرف برق بوده ایم .
برای مطالعه مقاله تبدیل کولر گازی معمولی به اینورتر اینجا کلیک کنید.
نکته :
باید توجه داشته باشید که در مناطق شمالی و جنوبی به دلیل شرجی بودن و گرمای زیاد هوا محاسبه مبلغ برق مصرفی با سایر مناطق متفاوت است.
در ادامه میخوایم به صورت مفصل به دوئل این دو وسیله سرمایشی بپردازیم:
چرا باید کولر آبی بخریم:
1-مناسب برای آب و هوای گرم و خشک:
کولر های آبی با افزایش میزان رطوبت گزینه ی مناسبی برای خنک کردن مناطق گرمسیری محسوب میشوند.باید توجه داشته باشید کولر گازی برای مناطق مرطوبت مانند شمال کشور مناسب نمیباشد ،چراکه کولر آبی خود تولید کننده رطوبت است و با افزایش بسیار زیاد رطوبت قابل استفاده نیست.
2-مصرف انرژی پایین تر برق:
مصرف پایین کولر های آبی به شرط آن که تمامی موارد استفاده ازآن رعایت شود،کمتر از کولر های گاز خواهد بود.و برای تمام خانوده ها در تمام اقشار مناسب است.
3-هزینه خرید پایین تر:
هزینه خرید کولرهای آبی بسیار پایین تر از کولر های گازی است و برای تمامی قشر ها مناسب است.و هزینه های نصب و کانال کشی آن بسیار کمتر از سیستم های تهویه مطبوع گازی است.
4-دوستدار محیط زیست:
کولرهای آبی به علت ایجاد نکردن آلودگی و تولید گازهای سمی برای محیط زیست خطری ندارند.
معایب خرید کولر آبی:
1-مصرف آب بالا:
با توجه به مصرف بالای آب بوسیله کولر آبی و کم ابی های روبرو در کشور در خرید کولر آبی باید تامل کرد، اگر بخواهیم عددی را بهصورت میانگین بیان کنیم باید گفت بین ۳۰ تا ۴۵ لیتر آب در ساعت نیاز یک دستگاه کولر آبی است.
2-تولید هوای ناسالم در فضای داخلی:
کولرهای آبی با ورود ذرات گرد و غبار هوای بیرون به درون خانه یا محل کار، سبب بروز انواع بیماری های تنفسی و حساسیت ها می شوند. همچنین پوشال ها به دلیل رطوبت همیشگی محل مناسبی برای رشد انواع قارچ و باکتری هستند. بنابراین تعویض سالانه پوشال ها توصیه می شود. اما درباره ورود ذرات معلق هوا تقریبا کاری نمی توان انجام داد.
3-ایجاد بوی نامطبوع:
درصورت تعویض نکردن به موقع پوشال یا پد، امکان انتشار بوی نامطبوع در محیط وجود دارد.و کولرهای آبی تمام بو های خارج از منزل را به داخل وارد میکند.و برای بسیاری از افراد این موضوع بسیار ناخوشایند است.
4-نامناسب برای مناطق شرجی:
کولرهای آبی با ایجاد رطوبت برای مناطق شرجی و مرطوب مناسب نیستند.به طور کلی برای مناطقی که رطوبت آن جا بیشتر از 25 درصد است کولر آبی گزینه خوبی محسوب نمی شود.
5-عدم مدیریت دمای محیط:
عدم داشتن ریموت کنترل نیز یکی از مشکلات کولر آبی است.چرا که نمیتوان دمای هوا را به دمای دلخواه رساند.و منازل یا بسیار سرد و یا گرم است و به دمای مطبوع نرسیده است.این یکی از مشکلات بزرگ کولر آبی است و به دلیل نداشتن ترموستات به صورت یک سره کولر درحال کار است.
6-خوردگی و زنگزدگی قطعات کولر:
کف دستگاههای کولر آبی همیشه پر از آب است. همین تماس و مجاورت مداوم با آب امکان خوردگی و زنگزدگی قطعات کولر را به وجود میآورد.
7-احتیاج مرتب به سرویس و تعویض پوشال:
یک مورد دیگر در تفاوت کولر آبی و کولر گازی سرویس کاری است. کولرهای آبی در مقایسه با کولرهای گازی احتیاج بیشتری برای سرویس دارند. تعویض پوشال یکی از کارهایی است که باید هرساله انجام شود. اگرچه پدهای سلولزی نیاز به تعویض را حتی تا پنج سال ارتقا میدهند اما هزینه بیشتری هم دارد و امکان وجود قارچ و بوی نامطبوع همچنان برقرار میماند.
برای مطالعه مقاله بهترین دما برای گرمایش و سرمایش کولر گازی در زمستان و تابستان اینجا کلیک کنید.
مزایای استفاده از کولر گازی:
1-عدم افزایش رطوبت هوا:
کولرهای گازی برخلاف کولرهای آبی رطوبت محیط را افزایش نمیدهند و در مناطق مرطوب کارایی زیادی دارند.
2-تصفیه هوا:
بسیاری از کولرهای گازی و اسپلیتها از ویژگی تصفیه هوا برخوردار بوده و حتی میتوانند ذرات ریز گرد و غبار موجود در هوا را بگیرند. این ویژگی بسیار ویژهای برای همه افراد به ویژه کسانی است که در طول فصل بهار از زکام رنج میبرند.
3-خنک کنندگی محیط در زمان کمتر:
تقریبا با روشن شدن کولر گازی شما هوای خنک و مطبوع را احساس خواهید کرد. در حالی که این اتفاق در کولرهای آبی خیلی دیرتر می افتد.
4-مصرف نکردن آب بهعنوان خنککننده:
به دو دلیل مصرف آب در وسایل سرمایشی بسیار حائز اهمیت است. ابتدا بحث بحران کمآبی و ضرورت صرفهجویی حداکثری در آن است. دومین دلیل به این نکته برمیگردد که غالباََ وسایل سرمایشی بهخصوص کولرهای آبی در بالاترین محل ساختمان قرار دارند. در تابستانها با توجه به بالا رفتن مصرف آب و کاهش فشار آب در طبقات بالادستی، فشار آب مناسب برای تأمین آب مصرفیشان ندارند و این امر باعث کارایی نامناسبشان خواهد شد.
5-بدون صدا بودن:
در کولرهای گازی به دلیل جدا بودن موتور کولر از اسپیلت و همچنین نبود کانالکشی مانند آنچه که در کولر آبی وجود دارد، مانند مجرایی هم سرما و هم سروصدا را به داخل منتقل میکند. هنگام استفاده از کولر گازی صداهای دیگر مزاحم آسایشتان نخواهد شد.
چرا کولر گازی نخریم؟
1-گران بودن:
شاید اساسیترین مسئله که میتواند تمام معایب و مزایای هر دو نوع را بیاثر کند، بحث قیمت کولرهای گازی است. هزینه ۴ تا ۵ برابری نسبت به خرید کولرهای آبی، در بیشتر مواقع دست خریداران را برای یک انتخاب اصولی و کارآمد میبندد.
2- آلایندگی محیط زیست:
چنان چه قبلا هم ذکر کردیم، کولرهای گازی به دلیل مکانیزم خاص سرمایشی شان، انواعی از گازهای مضر برای لایه ازن را تولید می کنند. این گازها در کنار تعداد بی شمار ذرات معلق و گازهای سمی تنها به قیمت خنک شدن ما به فضا و محیط زیست مان روانه می شود. این موضوع در شهرهایی که به خودی خود دارای آلایندگی هستند مانند شهرهایی چون تهران و اهواز مشکل ساز خواهد شد.
از طرفی ممکن است محل موتور دستگاه در تراس منازل و تقریبا پشت پنجره اتاق ها تعبیه شود، این امر در بیشتر مجتمع ها اتفاق می افتد و باعث ورود گازهای ناسالم به منزل می شود.
3-تعمیر تخصصی:
تعمیر کولر گازی بر خلاف تعمیر کولر ابی نیاز به متخصص حرفه ای و مجرب دارد ، و تعمیر کولر گازی کار هر تعمیرکاری نیست.
4-مصرف برق بالا:
یکی دیگر از معایب کولرهای گازی بحث مصرف بالای انرژی برق است. این نکته با توجه به اینکه غالباََ کولرها در ساعات اوج مصرف برق، روشن میشوند (ظهر و بعدازظهر) بیشتر قابلتوجه میشود. البته خوشبختانه نسل جدید کولرهای گازی اینورتر به بازار آمده است که مصرف برق را به میزان ۷۰ درصد کاهش میدهند.
به طور کلی با مقایسه مصرف برق کولر آبی و اسپیلت می توان متوجه شد که میزان مصرف برق کولر گازی در یک ماه تا 6 برابر میزان مصرف برق کولر آبی نیز می رسد. البته دقت در استفاده از کولر بخصوص در ساعات پیک مصرف (11 الی 4 بعد از ظهر) می تواند در کاهش میزان مصرف کولر تاثیر گذار باشد. در این ساعات بهتر است اگر از کولر گازی استفاده می کنید، دمای آن را خیلی کم نکنید و آن را بین 24 تا 26 درجه نگهدارید. اگر هم از کولر آبی استفاده می کنید، از دور تند آن در این ساعات استفاده نکنید.
نکته دیگری که باید به آن توجه کرد استفاده از کولر گازی های قدیمی و یا دست دوم است که باعث افزایش چند برابری میزان مصرف کولر گازی نسبت به کولرهای جدیدتر می شود. اگر قصد خرید کولر گازی را دارید هر چند هزینه اولیه برای خرید کولر گازی کارکرده و دست دوم کمتر از کولر نو است اما با توجه به بیشتر بودن میزان مصرف کولر گازی کار کرده نسبت به یک کولر گازی جدید، در دراز مدت هزینه بیشتری را متقبل خواهید شد.
برای مطالعه مقاله کاهش برق مصرفی کولر گازی اینجا کلیک کنید.
اگر شما از کولر آبی استفاده میکنید نکات زیر را در نظر داشته باشید:
باز بودن پنجرهها:
در هنگام روشن بودن کولر بهتر است راه خروجی را برای جریان باد در نظر بگیرید. یکی از پنجرههای کوچک را باز گذاشته تا مانع از دم کردن محیط، ایجاد بوی نامطبوع شده و رطوبت هوا افزایش یابد.
استفاده از پدهای سلولزی به جای پوشال:
به تازگی پدهای سلولزی جایگزین پوشالهای قدیمی در کولرهای آبی شدهاند. این پدها دوام بهتری دارند و آب بیشتری را در خود جای میدهند. همچنین به دلیل فشردگی، از ورود ذرات به داخل محفظه کولر جلوگیری میکنند.
روشن کردن پمپ آب، قبل از موتور:
همیشه قبل از اینکه موتور کولر را روشن کنید، ابتدا برای مدت ۱۰ دقیقه پمپ آب (واترپمپ) را روشن کنید. با این کار پوشالها کامل خیس شده و جریان باد ابتدایی کولر خنک خواهد بود.
روشن کردن کولر با دور تند:
کولر را ابتدا با دور تند روشن کنید و بعد از کمی کار کردن، آن را روی دور کند قرار دهید.
دلیل این کار به سیستم کولرهای قدیمیتر برمیگردد. کولرهای آبی قدیمی دارای یک خازن راهانداز بودند که در کولرهای جدید این قطعه حذف شده است. این خازن وظیفه دارد تا با سرعت بالاتر، کولر را از سرعت صفر به دور مطلوب برساند.
حال وقتی کولر را روی دور تند روشن کنیم، نقش همان خازن را بازی میکند و دور کولر را به دور مطلوب میرساند. بدین ترتیب فشار کمتری به موتور کولر وارد میشود. پس از ۲ دقیقه که کولر با دور تند روشن ماند، آن را روی دور کند قرار دهید.
خرید کولر گازی:
اگر قصد خرید کولر گازی دارید به مقاله راهنمای خرید کولر گازی ما رجوع کرده و یا با پشتیبانی تهران سرویس آنلاین تماس حاصل نمایید.برای خرید کولر گازی باید تمام گزینه های موجود را در نظر بگیرید ،از متراژ و نوع آب و هوای محل مورد نظر تا میزان بودجه را باید در نظر گرفته شود.و در تمام این مراحل پشتیبانی تهران سرویس در خدمت مشتریان عزیز است.